Platform VerenigingsManagement

De Nederlandse Associatie

VM-voorzitterscongres

Voorzitter en directeur: een weergaloos duo

24 november 2016 (15.30 tot 19 uur)

Verenigingen ervaren een enorme druk om te presteren. De ontwikkelingen in economie, technologie, globalisering gaan razendsnel. Bedrijven, beroepsbeoefenaren, leden en vrijwilligers maken steeds vaker keuzen voor de korte termijn. De context van de vereniging verandert, traditionele grenzen verdwijnen en nieuwe technologie leidt tot nieuwe kansen.

Uniek voor verenigingen is het leiderschap door een duo. Een optimale samenwerking voorzitter-directeur is essentieel. Wat zijn de factoren die in deze samenwerking en bij de huidige uitdagingen voor verenigingen een rol spelen? Die vragen staan centraal in het Nationale Voorzittersonderzoek en het  VM-voorzitterscongres 2016.

Voorzitters én directeuren

Tijdens het congres – dat dit jaar dus zowel voor voorzitters als directeuren bestemd is – gaan enkele duo’s aangeven hoe zij het werken als duo ervaren en beoordelen. Waar versterken ze elkaar, waar zit de spanning? Met een aantal prikkelende vragen en stellingen willen we vooral de casuïstiek boven water krijgen en het inzicht in de samenwerking vergroten.

Ervaringen van duo’s

De duo’s die hun verhaal vertellen zijn:
Fred Schoorl en Nathalie de Vries, BNA
Annie van de Riet en Ger Jaarsma, NVM
Marcel Sturkenboom en Guusje ter Horst, KNGF
Hanny van den Berg en Piet Adema, OSB

Onder leiding van dagvoorzitter Koos Burgman zullen de duo’s met u in discussie gaan.

Nieuw leiderschap: sturen op geluk 

Bob Hutten deelt met de mensen in zijn organisatie de ambitie om de beste, leukste en gelukkigste te zijn. “Wij streven naar de gelukkigste samenwerkers. Een samenwerker krijgt bij ons de ruimte om zich verder te ontwikkelen. Hij of zij neemt zelf verantwoordelijkheid voor balans tussen werk en privé. Deze bedrijfsfilosofie ziet u dagelijks in al het werk dat wij doen.” Dit lukt alleen als je als leider  buitengewoon geïnteresseerd bent in de ander, als je kwetsbaar kunt zijn en bondgenoot wilt zijn in zijn of haar weg naar geluk! Bob Hutten deelt zijn visie op leiderschap en vertelt over de praktijkervaringen die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan.
 

Trends in de praktijk

Marcel Gasseling van Gasseling Search presenteert de resultaten van het 3e Nationaal Voorzittersonderzoek en uiteraard gaan we daarna met elkaar in discussie.

Voor wie: het tandem voorzitter-directeur
Locatie: BOVAGhuis te Bunnik
Datum: 24 november van 16 uur (ontvangst vanaf 15.30) tot 19 uur

Inschrijven

Meer informatie over de sprekers

Het duo bij BNA
Fred Schoorl is directeur van BNA, de branchevereniging voor architectenbureaus. Hiervoor heeft hij zijn sporen verdiend in de werelden van cultuur en ruimtelijke ontwikkeling. Een kenner van de bouwwereld, iemand die zich regelmatig mengt in het ruimtelijk maatschappelijk debat en een echte gamechanger is.  Onder zijn leiding heeft de vereniging de overstap gemaakt van beroepsorganisatie naar brancheorganisatie. BNA heeft hiervoor in juni 2016 de eerste DNA-award gewonnen. 

Nathalie de Vries is sinds juli 2015 BNA-voorzitter. Ze is architect en stedenbouwkundige en partner bij het internationaal gerenommeerde bureau MVRDV uit Rotterdam. Verder is ze professor Baukunst aan de Kunstacademie van Düsseldorf. Daarvoor had zij diverse academische functies aan Harvard, IIT, TU Delft en andere universiteiten. Tot 2008 was zij Nederlands Spoorbouwmeester voor ProRail/NS. Volgens haar is durven te experimenteren een belangrijk thema in het succesvol ondernemen. Een creatieve ondernemer die de BNA-leden verder kan helpen met hun toekomst.

Het duo bij NvM
De vastgoedmarkt ligt sinds de crisis onder een vergrootglas. Annie van de Riet, vanaf 2007 directeur van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), heeft de taak om de al 118 jaar bestaande vereniging op de rails te houden en sterker te profileren als een kwaliteitsclub. Hoe organiseert zij draagvlak en besluitvorming? Daarvoor was zij directeur strategie & corporate affairs bij The Greenery en secretaris van het Hoofdproductschap Akkerbouw.

Ger Jaarsma, sinds april dit jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM),  is de eerste voorzitter van de NVM die niet uit de eigen gelederen voortkomt. Een duidelijke keuze voor een professionele bestuurder!  Daarvoor was hij directievoorzitter van de Kredietbank Nederland en werkte hij als voorzitter van de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK. Jaarsma is daarnaast landelijk penningmeester van de VVD.

Het duo bij OSB
Hanny van den Berg is sinds mei dit jaar directeur van de  brancheorganisatie voor schoonmaak- en glazenwassersbedrijven OSB.  Zij heeft ruime ervaring met de branchewereld. Sinds 2002 bekleedde zij bij de brancheorganisatie voor woningbouwcorporaties (Aedes) verschillende functies. Als laatste was zij manager leden- en verenigingszaken en combineerde die functie tijdelijk met die van algemeen directeur. Ze weet hoe brancheorganisaties werken, begrijpt de complexe omgeving van OSB begrijpt en is in staat te verbinden.
 
Piet Adema, voorzitter van OSB, is een ervaren ondernemer en bestuurder. Hij heeft zelf ruime ervaring als MKB-ondernemer opgedaan, maar kent ook het grootbedrijf waar hij management en directiefuncties bekleedde. In de jaren 2007-2011 was Adema gedeputeerde in de provincie Friesland en deed daarmee uitgebreide ervaring op in het publiek-bestuurlijke domein. Sedert 2014 is hij de landelijk partijvoorzitter van de ChristenUnie. Hierdoor is hij geen onbekende in Den Haag en kent daar de weg. Het zijn zowel zijn achtergrond als ondernemer als zijn ervaring en netwerk in het publieke domein die tot de keuze voor Adema als OSB-voorzitter hebben geleid. Hij staat bekend als verbinder en pragmatisch bestuurder.

Het duo bij KNGF
Marcel Sturkenboom is vanaf 2015 directeur-secretaris van het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapie (KNGF). Hij is tevens Raadslid voor de PvdA in Leusden. Van oorsprong is hij professioneel volleyballer en bewegingswetenschapper (IFLO, IVU Amsterdam). Hij heeft zich toegelegd op lichaamsgerichte psychotherapie en was 10 jaar werkzaam in de psychiatrie. Na daarna 4 jaar bij het Ministerie van WVC (directie sport) te hebben gewerkt, was Sturkenboom 15 jaar directeur (top-)sport bij NOC*NSF en founder van het Olympisch Plan 2028. In deze periode heeft hij zich bekwaamd in management en marketing. Vanaf 2008 werkte hij als interim bestuurder voor de Volleybalbond, Gehandicaptensport Nederland, Special Olympics, de branchevereniging sport en cultuurtechniek (BSNC) en Accessibility, een dochterorganisatie van Bartiméus.

Guusje ter Horst is voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Daarnaast is zij voorzitter en lid van Raden van Toezicht dan wel Raden van Commissarissen op het gebied van hoger onderwijs, cultuur, media, energie en woningbouw. Vorige functies: lid Eerste kamer, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, burgemeester van Nijmegen en wethouder van Amsterdam. Eerder was zij werkzaam als universitair hoofddocent op het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Guusje ter Horst is opgeleid als psycholoog en gepromoveerd in de sociale wetenschappen.

Bob Hutten
Hutten is een toonaangevende nationale dienstverlener op het gebied van catering,  hospitality services en food. Bob Hutten is naast eigenaar en directeur van Hutten ook als bestuurder of ambassadeur betrokken bij tal van maatschappelijke organisaties zoals Brabantse Familiebedrijven Genootschap (BFBG), Food & Feed Noord-Oost Brabant, Stichting Buddyhulp en Stichting Buitengewoon.

Dagvoorzitter Koos Burgman
Koos Burgman, directeur Externe Betrekkingen bij BOVAG, is een lobbyist in hart en nieren, een rasdiplomaat en iemand met een enorm netwerk, in 2014 uitgeroepen tot de machtigste man in autoland. Voor zijn jarenlange werk voor BOVAG als algemeen directeur werd hij geridderd.

Marcel Gasseling
Marcel Gasseling is directeur van GasselingSearch. Als directeur van Wissenraet Van Spaendonck heeft hij de wereld van belangenorganisaties leren kennen. Die kennis en dat netwerk is de basis geworden voor GasselingSearch, een executive search bureau gericht op de werving en selectie van voorzitters en directeuren van belangenorganisaties. Met het jaarlijkse voorzittersonderzoek levert hij een concrete bijdrage aan de ontwikkeling van het vak van voorzitter.